';

Wanneer is mentale training zinvol?

delimiter image

De meeste ruiters en amazones kennen het gevoel dat er tijdens een wedstrijd of een training geen optimaal resultaat behaald is en dat de oorzaak daarvan “tussen de oren van de berijder” zit. Te zenuwachtig, te weinig concentratie, te gebrand om het perfect te doen, te graag willen winnen, te nonchalant, te onzeker of te snel geïrriteerd.

Miscommunicatie ontstaat en dat gaat ten koste van de harmonie en vanzelfsprekendheid in een proef, parcours of training.

Er spelen in de hippische sporten veel psychologische factoren die vergelijkbaar zijn met die in andere sporten. Je kunt daarbij denken aan: motivatie, zelfvertrouwen, de doelen die je jezelf stelt, de oorzaken die je zoekt voor goede en minder goede prestaties en bijvoorbeeld de invloed van spanning.

Maar hippische sport is bijzondere sport. Deze sport doe je niet alleen. Je bent steeds in interactie met een paard. En om je doelen te bereiken heb je optimale harmonie met je paard nodig. Je hebt dan niet alleen met je eigen spanning te maken maar ook met die van je paard.

Je moet als hippische sporter dus niet alleen in staat zijn je eigen spanning op het optimale niveau te krijgen. Je moet ook weten bij welk spanningsniveau jouw paard het beste presteert; hoe jouw paard reageert op bijvoorbeeld de omgeving en hoe je spanning bij jouw paard op en af kunt bouwen op het moment dat je moet presteren.

Dit vergt vergaand inzicht in je eigen mentale mechanismen, in die van het paard en in de interactie daartussen. Met de mentale training van Sanne Beijerman train je de specifieke vaardigheden die je daarvoor nodig hebt.

error: Kopiëren is niet toegestaan!